Verslag 2
Blijf op de hoogte en volg Trix en Jan
11 September 2018 | Verenigde Staten, Grand Canyon Village
De reis begon voorspoedig. De taxi was er al ruim voor tijd, op Schiphol liepen we al snel tegen de hele groep medereizigers aan, en alle formaliteiten waren snel afgehandeld. De vlucht vertrok op tijd en met slechts een paar minuten vertraging zijn we in LA geland. Met de bus is het hele gezelschap naar het hotel vervoerd waar we ‘s avonds met de hele groep hebben gedineerd. De eerste kennismakingsronde verliep in ontspannen sfeer. Iedereen moet in een paar dagen de namen van de 29 deelnemers zien op te slaan in het geheugen. Ik had geluk. Mijn naam en die van Trix kende ik al dus er bleven er 27 over.
Het was een lange dag want door het tijdsverschil duurde hij 9 uur langer dan een gewone dag. En aan het einde ga je dat merken. Ik wist de volgende morgen niet meer of ik goed had geslapen want ik was uren lang bewusteloos.
Woensdag 5 september, dag 2.
Met een touringcar hebben we een dag rondgereden door LA. Een gids, een struise Hollandse dame, heeft ons de meest interessante plekjes van L.A. laten zien. Ze kende de stad op haar duimpje.
Na haar opleiding op de Pabo was ze naar L.A. vertrokken, heeft zich daar gevestigd, heeft Nederland nog wel in haar hart maar voelt zich in L.A. beter thuis. Haar argumenten daar voor snap ik niet zo want volgens mij mist ze de Hollandse gezelligheid en heeft ze er alleen het kille Amerikaanse gebrek aan sociale controle voor terug gekregen.
L.A. heeft net als Nederland ongeveer 17 miljoen inwoners. De stad kent, met name door de vele aardbevingen, nauwelijks hoogbouw en heeft een oppervlak dat pakweg 25 % van Nederland is.
Wie zei er ook alweer dat Nederland vol is?
Door de rondreis door de stad kreeg ik ook nog de indruk dat L.A. voor een groot deel bestaat uit waanzinnig veel drukke en brede snelwegen van 4, 5 of 6 banen per rijrichting. Dan blijft er na aftrek van de ruimte voor bedrijven en overheidsgebouwen erg weinig over voor de bewoners. Behalve de 17 miljoen geregistreerde Amerikanen zijn er nog een fors aantal illegalen. Bovendien leven er in L.A.. ook nog een oneindig aantal daklozen. Die hebben er ideale omstandigheden. De zon schijnt alle dagen, het is er altijd heerlijk warm, vaak te warm en het regent er slechts een paar keer per jaar, dus je hebt eigenlijk geen dak nodig. De gids vertelde dat ze geen jas heeft. Wat moet je daar mee in dit klimaat?
Tijdens de rondrit hebben we Hollywood “gezien”, door of langs Beverly Hills gereden, Down Town L.A. bezocht en een wandeling gemaakt over de “Walk of Fame”. Tot slot hebben we een bezoek gebracht aan het J. Paul Getty museum. Mijnheer Getty moet toch wel schandalig rijk zijn geweest. Hij heeft een gigantische verzameling aan kunstvoorwerpen verzameld en in de heuvels een waanzinnig mooi museum voor laten bouwen met prachtige tuinen en geweldige uitzichten over L.A. En dat is allemaal voor iedereen gratis toegankelijk. Zelfs enkele Rembrandts en van Goghs hangen er. Wie breed heeft ……..
Na dat we zijn afgeleverd bij het hotel zijn we wat gaan winkelen en hebben gegeten in een Indiaas restaurant.
Met nog wat naweeën van de Jetlag zijn we vroeg de koffer in gedoken.
Donderdag 6 september, dag 3.
Al vroeg zijn we met shuttles naar het verhuurbedrijf van de campers gebracht. Van bijna noord naar bijna zuid van L.A. Ruim een uur over die waanzinnige snelwegen.
De organisatie was daar niet echt optimaal. Als je bedenkt dat ze tientallen, misschien wel honderden campers op hun terrein hadden staan zou je enige efficiëntie verwachten.
Niet dus. Maar uiteindelijk kon iedereen na een paar uur met zijn camper op stap.
Heftig was de eerste rit. Een camper van 9 meter lang, 3 meter breed en bijna 4 meter hoog door het waanzinnige drukke verkeer van L.A.
We zijn, afgezien van een tussen stop bij een Wallmart voor de eerste inkopen, in één ruk 142 mijl (= 230 km) doorgereden naar Barstow, een stadje aan de alom bekende Route 66. Door tijdgebrek hebben we de bezienswaardigheden onderweg gelaten voor wat ze zijn. De route voerde voor een flink deel door de Mojave woestijn, vernoemd naar een beroemde indianenstam, die met een oppervlakte van 57000 km2 ligt in de staten Utah, Californië en Arizona. Kaal, vlak, heet, droog en onafzienlijk groot.
Vlak voor zonsondergang kwamen we in Barstow aan. Afgepeigerd hebben we de boel geïnstalleerd en zijn vroeg gaan slapen.
Vrijdag 7 september, dag 4.
Weer vroeg op.
Vandaag voert de reis naar Kingman. Weer een stadje aan de Route 66. Voor het overgrote deel hebben we die weg gevolgd. Vaak parallel aan een spoorlijn waarover waanzinnig lange treinen met tientallen wagons zich voortbewegen, vaak aangedreven door 2 maar meestal 3 locomotieven.
Onderweg hebben we een aantal stops gehad in cafés en andere iconische gelegenheden vol met souvenirs en prullaria. Alles wat oud is wordt er verzameld en tentoon gesteld. En dat heet dan een museum. De sfeer is er wel altijd erg hartelijk.
De wegen buiten de grote stad zijn aanzienlijk rustiger maar verkeren hier en daar in erbarmelijke staat. Make America great again? Er is hier nog veel te doen mijnheer T.
Onderweg kwamen we door Oatman, weer zo’n “Route 66 stadje”. Heel veel souvenir winkeltjes in de stijl van 1,5 á 2 eeuwen terug en loslopende ezels die de sfeer moeten verhogen. Toch wel leuk om even de benen te strekken en te ontspannen. Na Oatman zijn we over de Sittgreaves Pass gereden. Haarspeldbochten bij de vleet en geweldige uitzichten. En wel 3650 Ft (1,08 km) hoog.
Aan het eind van de dag na 243 mijl of 390 km, zijn we weer inkopen gaan doen en toen we veel te laat op de camping aankwamen was het Happy Hour al bijna voorbij.
Die bijeenkomsten zijn bedoeld om elkaar te leren kennen en om informatie te verstrekken. De informatie hebben we gemist, maar ook de drank die er doorgaans gratis werd verstrekt. Jammer hoor. Voor we goed en wel geïnstalleerd waren viel de duisternis in.
Conclusie; weer een vermoeiende dag met veel kilometers. Maar het belooft beter te worden.
Zaterdag 8 september, dag 5.
Eindbestemming vandaag Grand Canyon Village (na 187 mijl of 299 km).
Ook deze dag rijden we voor een groot deel over de legendarische Route 66 door het Hualapi indianen reservaat. Onderweg stadjes met namen als Hackberry, Seligman en Williams. De woestijn is hier beduidend groener maar bepaald niet minder warm. Tegen het einde van de route kruisten we de Colorado river en uiteindelijk streken we neer in het Trailer RV Park in Grand Canyon Village.
(RV staat voor Recreation Vehicle). Een camping waar, net als op alle andere campings hier, alleen maar onwijs grote campers en caravans komen. Er zijn Amerikanen die hun auto mee slepen achter hun camper. Naar Europese begrippen de omgekeerde wereld. Naast ons staan nu een uitschuifcaravan waarin ze een breedbeeld TV hebben die minstens 1,20 m breed is.
We werden door Ed, de reisleider bijgepraat over de info die we tijdens het eerste happy houre gemist hadden en vermanend toegesproken opdat we voortaan niet meer te laat zouden komen voor het happy houre. Ik zou het ook niet meer willen missen want inmiddels is wel duidelijk dat we met een erg gezellige groep rondreizen.
Kortom, tot nu toe was deze reis een vermoeiende maar toch ook leuke en interessante onderneming. En het belooft nog heel veel leuker te worden.
Wifi en telefoonverbindingen zijn in deze afgelegen gebieden meestal niet beschikbaar. Dus zullen de verslagen soms wat laat worden verzonden. Reageren op e-mail, whatsapp en sms zal dus niet altijd even vlot verlopen. Helaas, het zij zo. Ook de foto’s moeten maar even wachten.
11 September 2018 - 06:00
Ad En Ans:
Nou, dat is werken geblazen!! Je moet wel vakantie houden. Dus dat wordt uitrusten op Kuiks! -
11 September 2018 - 06:53
Sepp En Marian:
Mooi verslag. Het lijkt of we gewoon aan het meerijden zijn. Wat ook geruststellend voor mij is dat Jan op zo'n grote camper aan het rijden is gegaan waardoor ik voor de januarireis een extra chauffeur bij de hand heb. Veel plezier en bedankt voor de mooie omschrijvingen van de reis en wij kijken al uit naar het vervolg. -
11 September 2018 - 07:41
Carel Meijsen:
Dat is gelijk aanpoten zeg, maar lijkt mij zeer de moeite waard. Veel plezier verder, ik blijf jullie volgen. P.s. Pakje ontvangen, perfecte maat. Thanks. ;-)) -
11 September 2018 - 08:23
Ranghild En Ad Janssens:
Bofkonten zijn jullie met zo'n prachtige reis. Geniet ervan en we wensen jullie nog een fijne reis. Helaas hebben wij nooit het geluk gehad om zo'n kamperreis te maken, maar we genieten van je verslag.
Doe de groeten aan Ed en Ria. Ook zij zijn bofkonten!
Groet van Ranghild en Ad oud Marokkogangers -
11 September 2018 - 08:27
Marinus:
Hallo Jan en Trix, zo te lezen wordt dit een zware vakantie.
Maar ik denk dat de bezienswaardigheden ook heel wat waard zijn.
Genieten jullie er maar lekker van.
Met hartelijke groet,
Marinus -
11 September 2018 - 12:15
Harold Mourik:
Ha Trix en Jan,
Leuk om te lezen over jullie ervaringen in USA. Weten jullie ook dat mijn ouders daar woonden en later met o Chris en Ineke nog een keer ook een rondreis hebben gemaakt? Vooral mijn vader was helemaal weg van die streek. Mede daarom wil ik er ook graag een keer naar toe.
B.t.w volgens mij heb je dat happy hour toch wel op tijd gehaald gezien de spelling -
11 September 2018 - 12:27
Jack En Klazien Trijzelaar:
Hoi Jan en Trix...wat een geweldig verslag van de dagen die jullie al gehad hebben,kan me voorstellen dat jullie s'avonds doodmoe in bed vielen.
Maar jullie hebben toch al heel wat gezien en leuk dat jullie met zo'n gezellige club mensen reizen en op plaats van bestemming gezellig n neutje nuttigen en natuurlijk bijkletsen over de reis.
We kijken nu al weer uit naar jullie vlg.belevenissen!
Groetjes van ons!xxx -
11 September 2018 - 12:35
Jos En Netty :
Hoi Trixen Jan! Het is wel een actieve vakantie hoor. En wij genieten van het geweldige verslag. -
11 September 2018 - 14:57
Loes :
Hoi Jan en Trix,
Ik dacht dat dit een vakantietrip zou worden , maar het is hard werken. Leuk om dat alles te lezen. Goede reis nog en veel gezonde kilometers. -
11 September 2018 - 15:07
Hans En Tonnie :
Hallo wereldreizigers leuk om jullie verslagen te lezen het is wel een hele mooie reis
Geniet er lekker van maar dat zal wel lukken met een leuk gezelschap
Veel plezier lieve Gr. Hans en Tonnie -
11 September 2018 - 15:51
Truus Merx Huisman :
Wat een gezellig verslag maak je er weer van Jan, ik zie jullie gaan in die grote camper haarspeldbochten was Trix niet bang? Gelukkig dat er happy hours zijn kunnen jullie bijtanken. Kan niet wachten tot het volgende verslag -
12 September 2018 - 11:49
Hans Wolters:
Hallo Trix en Jan. Dat het een schitterende reis zou worden, kon ik je van te voren al vertellen. Het lijkt me wel flink hard werken met zo'n grote camper.
Ongeveer 10 jaar geleden ben ik ook in dit gebied geweest. Jullie zullen nog heel veel mooie dingen gaan zien.
Geniet er maar lekker van.